Ett unikt fiske

Anna Israelsson
Anna Israelsson
Du befinner dig i en unik fiskemiljö med milsvida sjöar och vattendrag. Här i Malå kommun finns hela åtta fiskevårdsområden. Vana fiskare har möjlighet att köpa fiskekort, medan nybörjade eller de som vill ha extra kunskap om naturen och fiskevattnen kan boka en av våra lokala fiskeguider.

Genom att köpa fiskekortet “Malåkortet” får du tillgång till fem fiskeområden och får möjlighet att fånga allt från gädda och abborre till röding och öring. Perfekt fiske sommar som vinter!

FISKEVÅRDSOMRÅDEN

Inom kommunen finns det flertalet fiskevårdsområden där du kan fiska om du löser fiskekort. Kontakta respektive område, fiskebutiken "Uffes flugor och fiske" eller Malå Visitor Center för mer information om Malås fiskevatten. 

Karta Fiskeområden Malå

 

FISKEBUTIKEN

I Malå finns en unik fiskebutik med butikspersonal med mångårig kunskap om Malås fiskevatten och möjlighet att visa och tipsa om de bästa fiskeredskapen. Uffe driver ”Uffes flugor & fiske” en välsorterad fiskebutik i Malå som har ett stort utbud av utrustning och material kopplat till fiske, både sommar och vinter.

Uffes Flugor & Fiske

I Malåbygden finns fiske för nybörjare såväl som etablerade sportfiskare.

GUIDER

Är du nybörjare eller känner behovet av att guidas till rätt sjöar och vattendrag, få tips och trix från kunnig guide finns den möjligheten också.

Våra guider har ovärderlig kunskap om naturen och vattendragen i Malåbygden. De besitter kunskap om fiskens naturliga beteende, var och när olika arter ska fiskas och när du som fiskare inte får/bör fiska.

Fråga på fiskebutiken Uffes Flugor & Fiske för mer information kring fiskeguider.

VISA HÄNSYN

Vikten av hållbart fiske är viktig för oss som bor här och för alla besökare. Vi värnar om vår natur och djurlivet runt omkring oss.

Allemansrätten gör att vi kan vistas nästan var vi vill i den svenska naturen bara vi inte stör eller förstör. Men fiske ingår inte i allemansrätten och fritidsfisket är inte fritt från regler. De olika bestämmelserna som reglerar fritidsfisket är till för att skydda och stärka det svenska fiskbeståndet. Genom att följa reglerna bidrar du till fiskevården. Ta därför alltid reda på var och hur du får fiska innan du ger dig ut på fisketuren.

Läs mer om: Allemansrätten

Guide till hållbar vistelse i naturen: Hållbarhetsguiden

Läs mer om fiske i vårt län Västerbotten: Länsstyrelsen Västerbotten

 

TILLGÄNGLIGHET
Oavsett om du promenerar, färdas med bil, moped eller cykel så finns bra vatten att fiska i. Malåbygden har ett antal fiskeplatser som är anpassade för personer med funktionsvariationer. 

Laggträsket

Släppträsk

 

Lån av fiskespö
Är du sugen på fiska men har inget spö? Det finns att låna på biblioteket i Malå och det enda du behöver är ett giltigt lånekort. Välkommen in till oss så berättar vi mer!